6/7/10
Κάδοι κομποστοποίησης
Στην αγορά προσφέρονται πολλά είδη κάδων κομποστοποίησης, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Το ποιον θα επιλέξουμε τελικά, εξαρτάται από το μέρος στο οποίο θέλουμε να τον τοποθετήσουμε, το πόσο διαθέσιμο χώρο έχουμε αλλά και από το τι είδους απορίμματα θα τοποθετούμε μέσα σε αυτόν. Ας τους δούμε όμως αναλυτικά έναν έναν:
Κάδος τύπου Dalek
Ο κάδος τύπου Dalek είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος κάδος κομποστοποίησης καθώς είναι συνήθως φτηνός και πολύ εύκολος στη χρήση. Το μέγεθός του ποικίλει από τα 200 έως τα 700 λίτρα και συνήθως στο κάτω μέρος υπάρχει άνοιγμα πρόσβασης και επιθεώρησης όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτό.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε σε αυτόν τον κάδο είναι η τοποθέτησή του. Χρειάζεται να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του κήπου μας που να μη μας εμποδίζει και να υπάρχει χώμα από κάτω. Χρειάζεται επαφή με το χώμα για να γίνει σωστή αποδόμηση των οργανικών υπολειμμάτων που πετάμε μέσα. Οι εταιρίες που πουλάνε αυτούς τους κάδους συνήθως προσφέρουν και κάποιο εργαλείο ανάδευσης (βλέπε προηγούμενο post “Τελικά μυρίζει ή όχι?” για την ανάδευση του μίγματος).
Στην περίπτωση που “πιάνουν” τα χέρια σας ή απλά δεν θέλετε να πληρώσετε για τον κάδο, η κατασκευή του είναι σχετικά απλή. Μπορείτε να ξεκινήσετε με πολύ απλά υλικά όπως ξύλινες παλέτες με σκοπό να κατασκευάσετε ένα δοχείο για το κομπόστ στον κήπο σας, όπως περιγράφεται στα παρακάτω βίντεο.
Πρόκειται για μια λύση γρήγορη και φτηνή.
Μία άλλη λύση σχετικά εύκολη και φτηνή, είναι να πάρετε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι,
της τάξης των 60 – 100 λίτρων του οποίου φυσικά θα έχετε αφαιρέσει το κάτω μέρος για να έχει επαφή με το χώμα.
Στη συνέχεια θα του ανοίξετε τρύπες στα πλαϊνά τοιχώματα με ένα τρυπάνι (νο 7 ή 8) προκειμένου να αερίζεται επαρκώς και είστε έτοιμοι!
Περιστρεφόμενος κάδος (ή αναδευόμενος)
Ο κάδος αυτός όπως λέει και το όνομά του αποτελείται από ένα κάδο τοποθετημένο σε βάση που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Περιστρέφοντάς τον, το κομπόστ αερίζεται καλύτερα, συνθλίβονται τα κομμάτια του και αποσυντίθεται πιο γρήγορα. Το κομπόστ που παράγει είναι συνήθως χονδρόκοκκο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στα φυτά και λαχανικά μας ή να στοιβαχθεί σε κάποιο σημείο του κήπου μας προκειμένου να ωριμάσει και να γίνει πιο λεπτόκοκκο.
Και στην περίπτωση αυτού του κάδου, υπάρχουν πολλές λύσεις και επί πληρωμή και λύσεις “φτιάξε το μόνος σου”.
Μια απλή αναζήτηση στο youtube ή στο www.instructables.com με τη λέξη compost tumbler θα σας βγάλει άπειρα αποτελέσματα.
Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα δύο
http://www.youtube.com/watch?v=AqfmJKby234
http://www.youtube.com/watch?v=d7IN_9s8C8E
Χωνευτήρας (green cone composter)
Ο κομποστοποιητής αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιείται κυρίως ως κάδος απορριμμάτων καθώς τοποθετείται σε ένα σημείο θαμμένος στο χώμα και έχει από πάνω ένα κωνικό άνοιγμα με διπλά τοιχώματα. Το πάνω μέρος του κάδου είναι το μόνο μέρος το οποίο φαίνεται πάνω από το χώμα. Τα υλικά που βάζουμε μέσα στον κάδο (τα οποία είναι τα ίδια ακριβώς με αυτά που βάζουμε στον dalek) αποσυντίθεται και εισχωρούν στο χώμα με τη βοήθεια πάντα των σκουληκιών και λοιπών οργανισμών που αναπτύσσονται. Η κύρια διαφορά τους από τους κάδους dalek είναι ότι κάθε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως ένα – δύο χρόνια ανάλογα με το πόσα υλικά βάζουμε) χρειάζονται μετακίνηση σε διαφορετικό σημείο του κήπου.
Κάδος ζύμωσης Em Bokashi
Το Em Bokashi είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει την “οργανική ουσία η οποία έχει υποστεί ζύμωση”.
Το πρόσθετο “Em” σημαίνει αποτελεσματικοί οργανισμοί (effective micro-organisms) και στην ουσία είναι ένα μίγμα από πριονίδι και πίτουρο το οποίο έχει εμποτιστεί με τους αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς (οργανισμοί που βοηθούν και επιταχύνουν τη διαδικασία ζύμωσης). Το βασικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων αναερόβιων συστημάτων είναι ότι δεν παράγει δυσάρεστες μυρωδιές και για αυτό το λόγο μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μέσα στην κουζίνα ή σε άλλο ζεστό μέρος του σπιτιού.
Στη λειτουργία του είναι λίγο πιο πολύπλοκος από τους υπόλοιπους κάδους:
Αποτελείται συνήθως από δύο ζεύγη διπλών κάδων που εφαρμόζουν ο ένας μέσα στον άλλον. Ο κάδος που βρίσκεται από πάνω είναι διάτρητος ώστε τα αποστραγγίσματα να συλλέγονται στον κάτω κάδο. Κάθε φορά που προσθέτουμε υλικά στον πάνω κάδο, πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα bokashi (αυτό με τα πίτουρα τα πριονίδια και τους “αποτελεσματικούς μικροοργανισμούς”) και πιέζουμε το μίγμα δυνατά έτσι ώστε να αποβάλει όλα τα υγρά του και τον αέρα που έχει μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να γεμίσει ο πάνω κάδος οπότε χρησιμοποιούμε το δεύτερο σετ κάδων. Όταν γεμίσει και ο δεύτερος αδειάζουμε τον πρώτο και τον ξαναχρησιμοποιούμε. Η συνήθης πρακτική είναι να θάβουμε το περιεχόμενο του κάδου στον κήπο μας ή να το προσθέσουμε στο σωρό του κομπόστ μας (αν έχουμε).
Το υγρό που συλλέγεται στον κάτω κάδο μπορεί εφόσον αραιωθεί να χρησιμοποιηθεί ως υγρό λίπασμα για τα φυτά μας.
Όπως καταλαβαίνουμε ο κάδος αυτός χρησιμοποιείται από κόσμο ο οποίος θέλει να κάνει κομποστοποίηση στο διαμέρισμά του.
Για τους λάτρεις των video παραθέτουμε το παρακάτω site στο οποία θα βρείτε περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για το σύστημα κάδων bokashi.
http://www.bokashi.com.au/How-Bokashi-works.htm
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Που αναφερονται οι τιμες;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή