14/6/10

Τελικά μυρίζει ή όχι?

Μοιραστείτε

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που δέχομαι όταν λέω σε κάποιον ότι έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό την κομποστοποίηση είναι τι γίνεται με τη μυρωδιά. Η απάντηση σε αυτή ερώτηση είναι μια και είναι κατηγορηματική. Το κομπόστ δεν μυρίζει εφόσον κάνουμε αυτό που πρέπει.
Και ποιο είναι αυτό? Να έχει το κομπόστ μας πάντα την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται για την αποδόμηση των συστατικών του. Όταν το μίγμα μας δεν έχει ικανοποιητική ποσότητα οξυγόνου, δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες ζύμωσης με αποτέλεσμα κακή οσμή και ανάπτυξη παθογόνων και δημιουργία τοξινών. Οπότε βασικό είναι ειδικά στην αρχή (δηλαδή την πρώτη βδομάδα) να ανακατεύουμε συχνά το μίγμα μας. Σε αυτό βοηθάει το κατάλληλο εργαλείο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εργαλεία για ανάδευση.
















Αριστερά βλέπουμε το εργαλείο ανάδευσης τύπου "ελατήριο" και δεξιά το εργαλείο τύπου "ανοιχτήρι".

Επίσης, εμπειρικά μπορεί να πει κανείς ότι αν διαπιστώσεις ότι το μίγμα σου μυρίζει, το αναδεύεις και καθάρισες!

Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο από εκπομπή της ΝΕΤ (τελικά προσφέρουν και κάτι αυτες οι μησημεριανές εκμπομπές!!) όπου ο κος Δημήτρης Χωματίδης, Μηχανικός Περιβάλλοντος και μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, εξηγεί τα διάφορα είδη κάδων και γιατί το κομπόστ κανονικά δεν πρέπει να μυρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου