12/6/10

Ξεκινώντας σιγά σιγά..

Μοιραστείτε

Το μόνο που χρειάζεται για να κάνουμε πράξη την κομποστοποίηση είναι 2- 3 λεπτά από τον καθημερινό μας χρόνο και φυσικά την απαραίτητη όρεξη.
Πριν ξεκινήσουμε με τα βασικά να κάνουμε ένα διαχωρισμό:
Την παραγωγή κομποστ στον κήπο μας ή σε χώρο που έχει επαφή με το χώμα και δεύτερον την παραγωγή κομπόστ σε νοικοκυριό που δεν έχει επαφή με κήπο (κλασσική περίπτωση διαμερίσματος).

1) Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά αρκεί να έχεις τη σχετική όρεξη: αγοράζεις ή αν έχεις και το μεράκι φτιάχνεις τον κάδο σου (σε επόμενη δημοσίευση θα βρείτε ενδιαφέρονται links και video από το youtube που περιγράφουν αναλυτικά πως μπορεί κανείς να φτιάξει ένα κάδο με απλά υλικά και λίγα χρήματα) τον τοποθετείς σε ένα σημείο στον κήπο σου που δεν θα σε εμποδίζει (εδώ πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μετακίνηση κάθε μέρα κατά το δοκούν) και ξεκινάς.
Το τι μπορούμε να βάλουμε μέσα προκειμένου να γίνει κομπόστ είναι σχεδόν οτιδήποτε οργανικό όπως τσόφλια από αυγά, σάπια φρούτα, φλούδες, σαλάτες (αρκεί να μην έχουν λάδι), βαμβακερά, μεταξωτά ή μάλλινα υφάσματα σε κομματάκια, κομμένα μαλλιά και νύχια, χαρτικά και χαρτόνια (εφόσον δεν είναι ιλουστρασιόν και με πολλές εκτυπώσεις επάνω), πριονίδια, φυτά, φύλλα, φλούδες κορμών, κλαδιά δένδρων κομμένα σε μικρά κομμάτια, άχυρα, κομμένο ή ξεραμένο γκαζόν, στάχτη από το τζάκι, και άλλα.

Θυμηθείτε! Δεν βάζουμε ποτέ υπολείμματα τροφίμων, κρέας, λίπη ψάρια, γαλακτοκομικά, ανθρώπινα περιττώματα, κόπρανα κατοικίδιων ζώων, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, πλαστικοποιημένα χαρτιά,
, καθώς και μεγάλες ποσότητες από πευκοβελόνες, επειδή λόγω των ουσιών που περιέχουν μπορούν να αναστείλουν την κομποστοποίηση

Όσον αφορά στα τρόφιμα το μόνο τρόφιμο που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε είναι βρασμένα λαχανικά εφόσον δεν έχει προστεθεί σε αυτά λάδι.

2) Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που ζούμε σε διαμέρισμα και δεν έχουμε πρόσβαση σε κήπο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εδώ διακρίνουμε χονδρικά δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη είναι να έχουμε ένα δοχείο και να συγκεντρώνουμεόλα τα οργανικά απορρίμματά μας το οποίο θα αδειάζεται κάθε μία ή δύο μέρες στον κάδο κομποστοποίησης (π.χ. πολυκατοικία με Χ αριθμό διαμερισμάτων η οποία έχει τοποθετήσει ,κατόπιν συνεννόησης των ενοίκων, στον κήπο ένα κάδο για όλα τα διαμερίσματα). Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε δοχείο χωρητικότητας 1-5 lt ο οποίος στην ουσία λειτουργεί ως κάδος μεταφοράς.

Στην δεύτερη περίπτωση κάνουμε κομποστοποίηση κατευθείαν στο μπαλκόνι. Εδώ, μπορούμε να και πάλι να ακολουθήσουμε την εύκολη οδό της αγοράς ενός ειδικού δοχείου για κομποστοποίηση (στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετές εταιρίες που πουλάνε κάδους) ή να φτιάξουμε κάποιο δικό μας. Τα δοχεία και των δύο περιπτώσεων συνήθως διαθέτουν συλλέκτη συλλογής υγρού κομπόστ με βρύση καθώς και τηδυνατότητα να δέχονται επιπλέον επίπεδα κομποστοποίησης . Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσθήκη γεωσκώληκων καθώς ο κάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς. Στους κάδους αυτούς μπορούμε να βάλουμε ότι μπορεί να φάει ένας γεωσκώληκας. Κατά κανόνα οι γεωσκώληκες τρώνε οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υλικών χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερο θα είναι το λίπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου