11/6/10

Καλώς ήλθατε

Μοιραστείτε

Καλώς ήλθατε blog για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
Βασικός σκοπός αυτού του ιστολογίου (blog) είναι να παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες και τρόπους έτσι ώστε να μπορέσει πείσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να ασχοληθεί με την κομποστοποίηση στο σπίτι του.
Αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν δύο βασικοί σκοποί
1)η δραστική μείωση των οικιακών απορριμμάτων και
2) η παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ).

Ας πούμε όμως δύο λόγια για αυτούς που πρώτη φορά ακούν για το κομπόστ.

Τί είναι η κομποστοποίηση?

Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά και γενικότερα για τα εδάφη.
Γιατί να ασχοληθώ με την κομποστοποίηση?
Το βασικότερο επιχείρημα είναι ότι στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει προς το παρόν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, τείνουμε να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά στους χώρους διάθεσης απορριμμάτων. Σταδιακά οι χώροι διάθεσης απορριμμάτων τείνουν να γεμίσουν και η πολιτεία διαρκώς αναζητά καινούριους με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται. Έχει παρατηρηθεί ότι τουλάχιστον το 1/3 (πολλοί ενθουσιώδεις υπέρμαχοι της κομποστοποίησης ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 50- 60%) από τα απορρίμματα που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α., αποτελούν οργανικά απορρίμματα του κήπου ή της κουζίνας μας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κομπόστ. Αντί λοιπόν να γεμίζουμε τους κάδους, τα απορριμματοφόρα και τις χωματερές μας με περιττά σκουπίδια ας αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.
Πιστεύουμε ότι αποτελεί παραλογισμό να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά χρημάτων και χιλιάδες λίτρων πετρελαίου (τα οποία μεταφράζονται στις ανάλογες εκπομπές ρύπων) προκειμένου να μεταφέρουμε και να στοιβάζουμε στις χωματερές μας υλικά τα οποία θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Και επιτέλους είναι μια ευκαιρία, η γκρίνια μας και οι καθημερινές διαπιστώσεις ότι " τίποτα δε γίνεται στην Ελλάδα" και ότι " ναι αλλά στη Γερμανία στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες κάνουν κομπόστ εδώ και μια δεκαετία" να γίνει πράξη και στη χώρα μας. Εάν η πλειοψηφία των πολιτών έκανε την κομποστοποίηση πράξη σιγά σιγά και οι δήμοι θα έβλεπαν ότι μόνο ωφέλη μπορεί να φέρει σε αυτούς και θα την υιοθετούσαν σε συλλογικό πλεόν επίπεδο.

Το πως μπορεί ο καθένας μας να γίνει μέρος της λύσης που προτείνει το blog οικιακής κομποστοποίησης περιγράφεται αναλυτικά στις επόμενες ενότητες.

3 σχόλια: