16/6/10

Σαν ψέμα..

Μοιραστείτε
Λίγες μέρες αφότου πήρα την απόφαση να ξεκινήσω αυτό το blog και πάνω που σκεφτόμουνα "ρε γαμώτο καλά να μαζευτούμε 3 ή 5 ή 100 νοματέοι και να κάνουμε κομποστοποίηση αλλά σε κεντρικό (π.χ. επίπεδο αυτοδιοίκησης) γιατί να μη γίνεται κάτι?" διάβασα την παρακάτω είδηση. Πράγματι πολύ ευχάριστα νέα για την εξάπλωση του θεσμού της κομποστοποίησης και ένα μεγάλο μπράβο στο Δήμο Ελευσίνας για την προσπάθεια που κάνει.

Αντιγράφουμε την παρακάτω δημοσίευση από το site "Η Ελευσίνα του Σήμερα"

Σε ένα χρόνο η Ελευσίνα συγκέντρωσε 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας, μειώνει τον όγκο από τα οικιακά απορρίμματα και επιβλέπει ξεχωριστά 350 οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, ενώ από τα δημοτικά κλαδέματα μοιράζει δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου με την πιο βαριά βιομηχανία στέλνει ετησίως για ανακύκλωση το 34% των απορριμμάτων της - 14% περισσότερα από πέρυσι. Τι συμβαίνει τελικά στην Ελευσίνα;

Πλάι στους γνωστούς πράσινους κάδους βρίσκονται ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλη την πόλη 250 μπλε κάδοι για τα υλικά συσκευασίας. «Η Ελευσίνα τον Ιούλιο του 2006 ξεκίνησε μαζεύοντας 80 τόνους το μήνα και σήμερα μαζεύουμε 175», είπε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου.

Άλλα τρία είδη απορριμμάτων αξιοποιούνται:

Δεν είναι όμως μόνο η ανακύκλωση συσκευασιών στην οποία κάνει την έκπληξη ο Δήμος της Ελευσίνας. Τα 100 skipper του Δήμου μεταφέρουν καθημερινά και ογκώδη οικιακά απορρίμματα στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελευσίνας. Έπιπλα, στρώματα και άλλα μεγάλα σε όγκο απορρίμματα μεταφέρονται στον αδειοδοτηµένο υπαίθριο χώρο της πόλης, όπου και τεμαχίζονται. Ο τεμαχισμός μειώνει τον όγκο και συνεπώς το κόστος αποκομιδής τους. «Το κόστος ήταν 150 ευρώ ανά τόνο και σήμερα 100 ευρώ. Σύνολο εργατικά, μεταφορά, διάθεση και όσα πληρώνουμε στον ΧΥΤΑ.» Ο Δήμος άλλωστε στοχεύει και στην αξιοποίηση των ογκωδών: «Είμαστε σε συζήτηση με τσιμεντοβιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, υποκατάστατο του ορυκτού καυσίμου. Ξέρεις τι θα πει 400.000 ευρώ να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ κάθε χρόνο; Μάλιστα, από τον σωρό με τα ογκώδη στο δημοτικό ΚΔΑΥ διαχωρίζονται τα χαρτόνια που άστοχα έχουν βρεθεί στα skipper. «Δεν μου πάει η καρδιά να το πετάω το χαρτόνι. Είναι ένα υλικό που μπορείς εύκολα να το ξεχωρίσεις», εξηγεί ο δήμαρχος.

Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί την αρχή στην οποία βασίζεται η ανακύκλωση στην πόλη. Έτσι, το δρόμο προς την αξιοποίηση παίρνουν και τα μπάζα. «Το σωρό με τα μπάζα που όλοι πετάμε στη χωματερή και που ξεχωρίζει στο βάθος, εμείς το στέλνουμε για την ανάπλαση του λατομείου Φράγκου», λέει η Αγγελική Αναστασίου, υπεύθυνη του Γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου. Οι κάτοικοι μπορούν να παραδίδουν δωρεάν στο ΚΔΑΥ μέχρι πέντε σακιά με υλικά κατεδαφίσεων. Σε μεταλλικό κοντέινερ στο χώρο του ΚΔΑΥ φυλάσσονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θα παραλάβει το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης, σε ξύλινο κιβώτιο τοποθετούνται οι λυχνίες, ενώ στο δημαρχείο συγκεντρώνονται μέχρι και τα μελάνια των εκτυπωτών. Κι όσο για το έντυπο υλικό; «Ο Δήμος, χωρίς να το επιβάλλει ακόμη η νομοθεσία, συγκεντρώνει από το δημαρχείο, τη Νομαρχία, τα σχολεία και τις υπηρεσίες, όπως εφορίες και τράπεζες, το έντυπο υλικό ξεχωριστά από τα υλικά συσκευασίας και το στέλνει για ανακύκλωση».

Και κομπόστ… κατ, οίκον

Πάντως, αν για κάτι είναι περήφανη η Ελευσίνα, σίγουρα αυτό είναι οι επιδόσεις της στον τομέα της κομποστοποίησης. Από τα δημοτικά κλαδέματα παράγεται άριστης ποιότητας κομπόστ, το οποίο και διανέμεται στους κατοίκους. Μόνο πέρυσι δόθηκαν 3.000 συσκευασμένα τσουβάλια. Με την κομποστοποιηση επιτυγχανουμε:

  • Μείωση κατά 30% των οικιακών αποριμάτων που οδηγούνται στην χωματερή.
  • Αύξηση του χρόνου ζωής των χωματερών.
  • Μείωση του κόστους αποκομιδής και μεταφοράς των αποριμάτων.
  • Ανάπτυξη νόστιμων φρούτων, λαχανικών, φυτών .
  • Βελτίωση της εικόνας της πόλης .
  • Μείωση του κόστους αγοράς λιπασμάτων.
  • Ευαισθητοποίηση και άλλων δήμων .

Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ;

  • Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (κυρίως ωμά).
  • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
  • Φυτικά υπολείμματα, όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
  • Στάχτη, πχ. από τζάκι.
  • Τσόφλια αυγών,
  • Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες μαλακές χαρτοσακούλες).
  • Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και μεγαλύτερο αερισμό).
  • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
  • Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου