20/6/10
Και ο Δήμος Κηφησιάς μοιράζει κάδους
http://www.typoskifisias.gr/2009-09-09-08-44-53/81-europe/638-2010-06-15-04-09-24
17/6/10
16/6/10
Σαν ψέμα..
Αντιγράφουμε την παρακάτω δημοσίευση από το site "Η Ελευσίνα του Σήμερα"
Σε ένα χρόνο η Ελευσίνα συγκέντρωσε 1.540 τόνους υλικών συσκευασίας, μειώνει τον όγκο από τα οικιακά απορρίμματα και επιβλέπει ξεχωριστά 350 οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, ενώ από τα δημοτικά κλαδέματα μοιράζει δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα. Η περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου με την πιο βαριά βιομηχανία στέλνει ετησίως για ανακύκλωση το 34% των απορριμμάτων της - 14% περισσότερα από πέρυσι. Τι συμβαίνει τελικά στην Ελευσίνα;
Πλάι στους γνωστούς πράσινους κάδους βρίσκονται ομοιόμορφα κατανεμημένοι σε όλη την πόλη 250 μπλε κάδοι για τα υλικά συσκευασίας. «Η Ελευσίνα τον Ιούλιο του 2006 ξεκίνησε μαζεύοντας 80 τόνους το μήνα και σήμερα μαζεύουμε 175», είπε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Αμπατζόγλου.
Άλλα τρία είδη απορριμμάτων αξιοποιούνται:
Δεν είναι όμως μόνο η ανακύκλωση συσκευασιών στην οποία κάνει την έκπληξη ο Δήμος της Ελευσίνας. Τα 100 skipper του Δήμου μεταφέρουν καθημερινά και ογκώδη οικιακά απορρίμματα στο δημοτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ελευσίνας. Έπιπλα, στρώματα και άλλα μεγάλα σε όγκο απορρίμματα μεταφέρονται στον αδειοδοτηµένο υπαίθριο χώρο της πόλης, όπου και τεμαχίζονται. Ο τεμαχισμός μειώνει τον όγκο και συνεπώς το κόστος αποκομιδής τους. «Το κόστος ήταν 150 ευρώ ανά τόνο και σήμερα 100 ευρώ. Σύνολο εργατικά, μεταφορά, διάθεση και όσα πληρώνουμε στον ΧΥΤΑ.» Ο Δήμος άλλωστε στοχεύει και στην αξιοποίηση των ογκωδών: «Είμαστε σε συζήτηση με τσιμεντοβιομηχανία για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, υποκατάστατο του ορυκτού καυσίμου. Ξέρεις τι θα πει 400.000 ευρώ να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ κάθε χρόνο; Μάλιστα, από τον σωρό με τα ογκώδη στο δημοτικό ΚΔΑΥ διαχωρίζονται τα χαρτόνια που άστοχα έχουν βρεθεί στα skipper. «Δεν μου πάει η καρδιά να το πετάω το χαρτόνι. Είναι ένα υλικό που μπορείς εύκολα να το ξεχωρίσεις», εξηγεί ο δήμαρχος.
Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί την αρχή στην οποία βασίζεται η ανακύκλωση στην πόλη. Έτσι, το δρόμο προς την αξιοποίηση παίρνουν και τα μπάζα. «Το σωρό με τα μπάζα που όλοι πετάμε στη χωματερή και που ξεχωρίζει στο βάθος, εμείς το στέλνουμε για την ανάπλαση του λατομείου Φράγκου», λέει η Αγγελική Αναστασίου, υπεύθυνη του Γραφείου Περιβάλλοντος του Δήμου. Οι κάτοικοι μπορούν να παραδίδουν δωρεάν στο ΚΔΑΥ μέχρι πέντε σακιά με υλικά κατεδαφίσεων. Σε μεταλλικό κοντέινερ στο χώρο του ΚΔΑΥ φυλάσσονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που θα παραλάβει το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης, σε ξύλινο κιβώτιο τοποθετούνται οι λυχνίες, ενώ στο δημαρχείο συγκεντρώνονται μέχρι και τα μελάνια των εκτυπωτών. Κι όσο για το έντυπο υλικό; «Ο Δήμος, χωρίς να το επιβάλλει ακόμη η νομοθεσία, συγκεντρώνει από το δημαρχείο, τη Νομαρχία, τα σχολεία και τις υπηρεσίες, όπως εφορίες και τράπεζες, το έντυπο υλικό ξεχωριστά από τα υλικά συσκευασίας και το στέλνει για ανακύκλωση».
Και κομπόστ… κατ, οίκον
Πάντως, αν για κάτι είναι περήφανη η Ελευσίνα, σίγουρα αυτό είναι οι επιδόσεις της στον τομέα της κομποστοποίησης. Από τα δημοτικά κλαδέματα παράγεται άριστης ποιότητας κομπόστ, το οποίο και διανέμεται στους κατοίκους. Μόνο πέρυσι δόθηκαν 3.000 συσκευασμένα τσουβάλια. Με την κομποστοποιηση επιτυγχανουμε:
- Μείωση κατά 30% των οικιακών αποριμάτων που οδηγούνται στην χωματερή.
- Αύξηση του χρόνου ζωής των χωματερών.
- Μείωση του κόστους αποκομιδής και μεταφοράς των αποριμάτων.
- Ανάπτυξη νόστιμων φρούτων, λαχανικών, φυτών .
- Βελτίωση της εικόνας της πόλης .
- Μείωση του κόστους αγοράς λιπασμάτων.
- Ευαισθητοποίηση και άλλων δήμων .
Ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ;
- Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (κυρίως ωμά).
- Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά.
- Φυτικά υπολείμματα, όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
- Στάχτη, πχ. από τζάκι.
- Τσόφλια αυγών,
- Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες μαλακές χαρτοσακούλες).
- Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και μεγαλύτερο αερισμό).
- Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
- Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
14/6/10
Πάμε και στα πιό πολύπλοκα
Τώρα λοιπόν που πήρατε μια ιδέα τι είναι το κομπόστ και πως μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε να περάσουμε σε λεπτομέρειες. Ένα από τα βασικά που πρέπει να ξέρουμε είναι πότε είναι το κομπόστ μας έτοιμο για χρήση. Ένα τεστ βλάστησης είναι ένας γρήγορος και επαρκής τρόπος για να ελέγξουμε την ποιότητα του κομπόστ:
Τοποθετήστε κοσκινισμένο κομπόστ σε ένα ρηχό πιάτο και υγράνετε το καλά. Φυτέψτε σπόρους (π.χ. φακές, φασόλια) και καλύψτε με μια μεμβράνη.
- Αν η πλειοψηφία των σπόρων βλαστήσει σε 3 με 4 μέρες τότε το κομπόστ δεν περιέχει βλαβερές για τα φυτά ουσίες και είναι έτοιμο για χρήση.
- Αν οι φύτρες είναι πράσινες, τότε το κομπόστ είναι ώριμο.
- Αν είναι κίτρινες ή καφέ, ή δεν έχουν φυτρώσει πολλοί σπόροι, τότε το κομπόστ δεν έχει ωριμάσει ακόμα.
Τοποθέτηση κάδου: πού και πώς?
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η σωστή τοποθέτηση του κάδου βοηθάει αρκετά στην παραγωγή σωστού κομπόστ αλλά δεν είναι και προϋπόθεση.
Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχει ο κάδος μας επαφή με χώμα. Μάλιστα καλό θα ήταν πριν να τον τοποθετήσετε να έχετε σκάψει λίγο έτσι ώστε να αφρατέψει λίγο το χώμα που βρίσκεται κάτω από τον κάδο. Η επαφή με το χώμα επιτρέπει στους γαιοσκώληκες και τους διάφορους οργανισμούς να έρχονται και να φεύγουν ανάλογα με την εποχή.
Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι να βρούμε ένα σημείο που να μην κρατάει νερό. Το κομπόστ μας χρειάζεται την υγρασία αλλά αν αυτή είναι πολύ υψηλή δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς επιβαρύνεται η διαδικασία της αποσύνθεσης.
Τέλος, σε θερμά και ξηρά κλίματα καλό είναι να επιλέξουμε ένα σκιερό μέρος έτσι ώστε να μην χάνεται η υγρασία πολύ γρήγορα.
Πόση υγρασία πρέπει να έχει το μίγμα μας?
Τώρα που έχουμε πει τα βασικά, να περάσουμε και σε ποιο εξειδικευμένες λεπτομέρεις. Στο ερώτημα πόση υγρασία πρέπει να έχει το μίγμα μας προκειμένου να γίνεται σωστή αποδόμηση των οργανικών συστατικών του, η απάντηση είναι πολύ απλή. Οταν πιάνουμε μέσα στη χούφτα μας λίγο από το μίγμα μας θα πρέπει να είναι σαν να έχουμε πιάσει ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Δηλαδή να μην στάζουν νερά όταν το έχουμε στο χέρι μας αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και ξερό. Αν δούμε ότι έχει παραπάνω υγρασία από το επιθυμητό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πριονίδι ή γενικά ξηρά υλικά όπως ξερά χόρτα. Αν δούμε ότι έχει το μείγμα μας τείνει να ξεραθεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό.
Τελικά μυρίζει ή όχι?
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που δέχομαι όταν λέω σε κάποιον ότι έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό την κομποστοποίηση είναι τι γίνεται με τη μυρωδιά. Η απάντηση σε αυτή ερώτηση είναι μια και είναι κατηγορηματική. Το κομπόστ δεν μυρίζει εφόσον κάνουμε αυτό που πρέπει.
Και ποιο είναι αυτό? Να έχει το κομπόστ μας πάντα την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται για την αποδόμηση των συστατικών του. Όταν το μίγμα μας δεν έχει ικανοποιητική ποσότητα οξυγόνου, δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες ζύμωσης με αποτέλεσμα κακή οσμή και ανάπτυξη παθογόνων και δημιουργία τοξινών. Οπότε βασικό είναι ειδικά στην αρχή (δηλαδή την πρώτη βδομάδα) να ανακατεύουμε συχνά το μίγμα μας. Σε αυτό βοηθάει το κατάλληλο εργαλείο. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εργαλεία για ανάδευση.
Αριστερά βλέπουμε το εργαλείο ανάδευσης τύπου "ελατήριο" και δεξιά το εργαλείο τύπου "ανοιχτήρι".
Επίσης, εμπειρικά μπορεί να πει κανείς ότι αν διαπιστώσεις ότι το μίγμα σου μυρίζει, το αναδεύεις και καθάρισες!
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο από εκπομπή της ΝΕΤ (τελικά προσφέρουν και κάτι αυτες οι μησημεριανές εκμπομπές!!) όπου ο κος Δημήτρης Χωματίδης, Μηχανικός Περιβάλλοντος και μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, εξηγεί τα διάφορα είδη κάδων και γιατί το κομπόστ κανονικά δεν πρέπει να μυρίζει.
12/6/10
Κατασκευή κάδου με απλά υλικά
Ξεκινώντας σιγά σιγά..
Το μόνο που χρειάζεται για να κάνουμε πράξη την κομποστοποίηση είναι 2- 3 λεπτά από τον καθημερινό μας χρόνο και φυσικά την απαραίτητη όρεξη.
Πριν ξεκινήσουμε με τα βασικά να κάνουμε ένα διαχωρισμό:
Την παραγωγή κομποστ στον κήπο μας ή σε χώρο που έχει επαφή με το χώμα και δεύτερον την παραγωγή κομπόστ σε νοικοκυριό που δεν έχει επαφή με κήπο (κλασσική περίπτωση διαμερίσματος).
1) Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά αρκεί να έχεις τη σχετική όρεξη: αγοράζεις ή αν έχεις και το μεράκι φτιάχνεις τον κάδο σου (σε επόμενη δημοσίευση θα βρείτε ενδιαφέρονται links και video από το youtube που περιγράφουν αναλυτικά πως μπορεί κανείς να φτιάξει ένα κάδο με απλά υλικά και λίγα χρήματα) τον τοποθετείς σε ένα σημείο στον κήπο σου που δεν θα σε εμποδίζει (εδώ πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μετακίνηση κάθε μέρα κατά το δοκούν) και ξεκινάς.
Το τι μπορούμε να βάλουμε μέσα προκειμένου να γίνει κομπόστ είναι σχεδόν οτιδήποτε οργανικό όπως τσόφλια από αυγά, σάπια φρούτα, φλούδες, σαλάτες (αρκεί να μην έχουν λάδι), βαμβακερά, μεταξωτά ή μάλλινα υφάσματα σε κομματάκια, κομμένα μαλλιά και νύχια, χαρτικά και χαρτόνια (εφόσον δεν είναι ιλουστρασιόν και με πολλές εκτυπώσεις επάνω), πριονίδια, φυτά, φύλλα, φλούδες κορμών, κλαδιά δένδρων κομμένα σε μικρά κομμάτια, άχυρα, κομμένο ή ξεραμένο γκαζόν, στάχτη από το τζάκι, και άλλα.
Θυμηθείτε! Δεν βάζουμε ποτέ υπολείμματα τροφίμων, κρέας, λίπη ψάρια, γαλακτοκομικά, ανθρώπινα περιττώματα, κόπρανα κατοικίδιων ζώων, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, πλαστικοποιημένα χαρτιά,
, καθώς και μεγάλες ποσότητες από πευκοβελόνες, επειδή λόγω των ουσιών που περιέχουν μπορούν να αναστείλουν την κομποστοποίηση
Όσον αφορά στα τρόφιμα το μόνο τρόφιμο που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε είναι βρασμένα λαχανικά εφόσον δεν έχει προστεθεί σε αυτά λάδι.
2) Στην δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που ζούμε σε διαμέρισμα και δεν έχουμε πρόσβαση σε κήπο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εδώ διακρίνουμε χονδρικά δύο περιπτώσεις.
Η πρώτη είναι να έχουμε ένα δοχείο και να συγκεντρώνουμεόλα τα οργανικά απορρίμματά μας το οποίο θα αδειάζεται κάθε μία ή δύο μέρες στον κάδο κομποστοποίησης (π.χ. πολυκατοικία με Χ αριθμό διαμερισμάτων η οποία έχει τοποθετήσει ,κατόπιν συνεννόησης των ενοίκων, στον κήπο ένα κάδο για όλα τα διαμερίσματα). Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε δοχείο χωρητικότητας 1-5 lt ο οποίος στην ουσία λειτουργεί ως κάδος μεταφοράς.
Στην δεύτερη περίπτωση κάνουμε κομποστοποίηση κατευθείαν στο μπαλκόνι. Εδώ, μπορούμε να και πάλι να ακολουθήσουμε την εύκολη οδό της αγοράς ενός ειδικού δοχείου για κομποστοποίηση (στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετές εταιρίες που πουλάνε κάδους) ή να φτιάξουμε κάποιο δικό μας. Τα δοχεία και των δύο περιπτώσεων συνήθως διαθέτουν συλλέκτη συλλογής υγρού κομπόστ με βρύση καθώς και τηδυνατότητα να δέχονται επιπλέον επίπεδα κομποστοποίησης . Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσθήκη γεωσκώληκων καθώς ο κάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς. Στους κάδους αυτούς μπορούμε να βάλουμε ότι μπορεί να φάει ένας γεωσκώληκας. Κατά κανόνα οι γεωσκώληκες τρώνε οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία υλικών χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερο θα είναι το λίπασμα.
11/6/10
Καλώς ήλθατε
Καλώς ήλθατε blog για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
Βασικός σκοπός αυτού του ιστολογίου (blog) είναι να παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες και τρόπους έτσι ώστε να μπορέσει πείσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να ασχοληθεί με την κομποστοποίηση στο σπίτι του.
Αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν δύο βασικοί σκοποί
1)η δραστική μείωση των οικιακών απορριμμάτων και
2) η παραγωγή λιπάσματος (κομπόστ).
Ας πούμε όμως δύο λόγια για αυτούς που πρώτη φορά ακούν για το κομπόστ.
Τί είναι η κομποστοποίηση?
Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά και γενικότερα για τα εδάφη.
Γιατί να ασχοληθώ με την κομποστοποίηση?
Το βασικότερο επιχείρημα είναι ότι στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει προς το παρόν ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, τείνουμε να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά στους χώρους διάθεσης απορριμμάτων. Σταδιακά οι χώροι διάθεσης απορριμμάτων τείνουν να γεμίσουν και η πολιτεία διαρκώς αναζητά καινούριους με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται. Έχει παρατηρηθεί ότι τουλάχιστον το 1/3 (πολλοί ενθουσιώδεις υπέρμαχοι της κομποστοποίησης ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 50- 60%) από τα απορρίμματα που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α., αποτελούν οργανικά απορρίμματα του κήπου ή της κουζίνας μας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κομπόστ. Αντί λοιπόν να γεμίζουμε τους κάδους, τα απορριμματοφόρα και τις χωματερές μας με περιττά σκουπίδια ας αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.
Πιστεύουμε ότι αποτελεί παραλογισμό να ξοδεύουμε μεγάλα ποσά χρημάτων και χιλιάδες λίτρων πετρελαίου (τα οποία μεταφράζονται στις ανάλογες εκπομπές ρύπων) προκειμένου να μεταφέρουμε και να στοιβάζουμε στις χωματερές μας υλικά τα οποία θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Και επιτέλους είναι μια ευκαιρία, η γκρίνια μας και οι καθημερινές διαπιστώσεις ότι " τίποτα δε γίνεται στην Ελλάδα" και ότι " ναι αλλά στη Γερμανία στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες κάνουν κομπόστ εδώ και μια δεκαετία" να γίνει πράξη και στη χώρα μας. Εάν η πλειοψηφία των πολιτών έκανε την κομποστοποίηση πράξη σιγά σιγά και οι δήμοι θα έβλεπαν ότι μόνο ωφέλη μπορεί να φέρει σε αυτούς και θα την υιοθετούσαν σε συλλογικό πλεόν επίπεδο.
Το πως μπορεί ο καθένας μας να γίνει μέρος της λύσης που προτείνει το blog οικιακής κομποστοποίησης περιγράφεται αναλυτικά στις επόμενες ενότητες.